Aanmelding van nieuwe leerlingen
Procedure
Aanmelding van nieuwe leerlingen is mogelijk gedurende het hele schooljaar. Voor u tot aanmelding overgaat, nodigen wij u uit om een afspraak te maken voor een rondleiding en een kennismakingsgesprek. U kunt hiervoor contact opnemen met de administratie. Het kennismakingsgesprek met rondleiding duurt ongeveer een uur. Tijdens het gesprek informeert de schoolleider of teamleider u over de werkwijze en visie van de Breede Hei en kunt u al uw vragen stellen. In het gesprek zal ook de ondersteuningsbehoefte van de leerling in relatie tot de mogelijkheden van de school verkend worden.
Het aanmeldingsformulier ontvangt u van de school. Nadat u uw kind heeft aangemeld, krijgt u een bevestigingsbrief toegestuurd.
Kinderen kunnen pas worden toegelaten vanaf de dag dat ze 4 jaar worden. Het is mogelijk om maximaal 5 dagdelen, voordat uw kind 4 jaar is, kennis te maken met de school en de groep. U krijgt ruim een maand voordat uw kind mag komen kennismaken per email een welkomstbrief met de nodige informatie. Daarin staat ook in welke groep en bij welke leerkracht uw kind komt en op welke dagdelen uw kind kan komen kennismaken (wennen). Mochten deze dagdelen niet uitkomen, dan kunt u contact opnemen met de leerkracht en andere dagdelen afspreken. Uw kind ontvangt zelf per post een uitnodiging van zijn nieuwe leerkracht. Kinderen die kort voor de kerstvakantie of in de zomervakantie 4 jaar worden, komen één dagdeel kennismaken. Kinderen die kort voor of in de zomervakantie jarig zijn krijgen uiterlijk drie weken van te voren bericht over in welke groep ze worden geplaatst.
In de welkomstbrief vragen wij u om het intakeformulier in te vullen, dat gaat over de ontwikkeling van uw kind. Met de informatie die we zo al hebben, proberen we zo goed mogelijk in onze aanpak en in ons onderwijs aan te sluiten bij de behoeften van uw kind. Tijdens het eerste gesprek met de leerkracht kunt u het intakeformulier toelichten.
Als uw kind de peuterschool of het kinderdagverblijf heeft bezocht heeft de leerkracht en/of de intern begeleider een zogenaamde ‘warme overdracht’ van het kind met de pedagogisch medewerker.
De totale zorgzwaarte per groep
Bij instroom en plaatsing houden we rekening met het aantal leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben per groep. Dat wil zeggen dat we zeer zorgvuldig kijken of de draagkracht en capaciteit van de school en de samenstelling van de groep datgene kan bieden wat de betreffende leerling met een extra ondersteuningsvraag nodig heeft. De leerkracht, intern begeleider en de directie bekijken de haalbaarheid per aanvraag. De directie is verantwoordelijk voor het uiteindelijke besluit.
Op dit moment zitten de groepen 4, 5 ,6 en 7 vol w.b.t draagkracht en capaciteit van de school voor leerlingen met specifieke ondersteuningsbehoefte.
Tussentijds wisselen van school
De schoolbesturen in Amersfoort hebben een afspraak gemaakt over het wisselen van school tijdens het schooljaar. Uit ervaring blijkt dat tussentijds wisselen meestal niet in het belang van de leerling is. Afgesproken is daarom dat besturen hierin alleen meewerken als:
- Er sprake is van een verhuizing.
- De oude school niet het onderwijs kan bieden dat de leerling nodig heeft. De schoolleiders van de oude én de nieuwe school zijn het daar dan over eens.
- Er sprake is van een onoplosbaar conflict tussen ouders en de school. In dat geval bepaalt de school waarvan de leerling vertrekt de exacte datum waarop dat gebeurt, waarbij het de voorkeur geniet dat dit na een vakantie plaatsvindt. Dit in overleg met de ouders/verzorgers en de ontvangende school.
Bovenop deze verplichtingen hebben de schoolbesturen in Amersfoort in het belang van de doorgaande ontwikkeling van de leerling de volgende afspraken:
- Schoolleiders hebben altijd mondeling contact bij de overgang van een leerling.
- Intern begeleiders hebben mondeling contact om de ononderbroken ontwikkeling van de leerling te waarborgen.
- Alvorens een besluit wordt genomen ten aanzien van het overstappen van een leerling, wordt een onderzoek gedaan naar de criteria die voor de school een rol spelen bij de beoordeling van afstemming op de ondersteuningsbehoefte van de leerling
- De ontvangende school communiceert duidelijk over de mogelijkheden tot inschrijving en vanaf welk tijdstip zij hiervoor mogelijkheden heeft.
- Schoolleiders stellen het onderwijskundig rapport zo op dat de ontvangende school doelgericht verder kan werken met de leerling.
Deze afspraken gelden zowel bij tussentijdse wisseling als bij de wisseling aan het einde van het schooljaar. De besturen vinden keuzevrijheid van ouders belangrijk; wisselen van school kan daarom wel aan het einde van het schooljaar.
Voor de KPOA scholen is er een aanmeld-en toelatingsbeleid geschreven waarin de wettelijke termijnen en de algemene kaders van de KPOA zijn opgenomen. U vindt dit aanmeldbeleid op de website van de KPOA.
procedure KPOA ouders/aanmelden-kind
In groep 4, 5, 6 en 7 kunnen wij geen kinderen meer aannemen met specifieke onderwijs -en ondersteuningsbehoeften.